Op advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed mag de historische luidklok uit 1337 in de Sint Andreaskerk blijven. De RCE geeft het advies om de omgevingsvergunning niet af te geven.
Ook het Cuypersgenootschap is in het geweer gekomen voor de rijksmonumentale Andreaskerk en wijst op de kwetsbaarheid van de gebrandschilderde glas-in-loodramen van de Maastrichtse kunstenaar Jérôme Goffin.
Het afwijzen van de vergunning is een succes voor iedereen die zich zorgen maakte over het kloppende dorpshart van Melick. In de verbouwplannen zou de eeuwenoude luidklok weg moeten voor woningen. Dit was tegen het zere been van de Melickers. Want ook al staat Melick niet bekend om volle kerkbanken, men waardeert wél de dorpsklok.
Laat de dorpsklok in de toren en maak geen woningen boven in de kerktoren. Dat is het advies van de Rijkdienst Cultureel Erfgoed. Voorlopig is dit advies een zegen voor de stedebouwkundige planning van Melick.
Openbare functie
Bijna veertig procent van kerken die een andere functie krijgen, heeft een sociaal-maatschappelijke functie. Als er een bestemming gevonden wordt die van betekenis is voor de gemeenschap, hebben de meeste inwoners daarmee vrede.
Een ‘kerkenvisie’ is het ontwikkelen van beleid rondom leegstaande kerken. Het is te hopen dat de Gemeente Roerdalen vaart zet achter beleid voor herbestemmingen van leeglopende kerken. Een rijksmonument in het dorpshart dat een 700-jarige dorpstraditie bewaart, verdient een openbare functie.